9 Kasım 2015 Pazartesi

Sağlıklı Bir Kış Geçirmek İçin 7 Önemli İpucu

Sonbahara girdiğimiz bu günlerde, vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemini güçlendirmek büyük önem taşıyor. Bağışıklık sistemini korumanın yolu ise sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek, yeterli ve kaliteli uyumak, kiloyu ve tansiyonu kontrol altında tutmak ve stresten uzaklaşmaktan geçiyor.

HER GÜN 7-9 SAAT UYUMAYA ÖZEN GÖSTERİN
Sağlıklı olmanın ana şartlarından biri de vücudun kendini yenilemesine imkan tanımaktır diyen Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, “Bu işlemler vücutta genellikle uykuda, istirahat ederken gerçekleşir. Bunun için de yeterli ve kaliteli bir uyku süresi gereklidir. Uyku araştırmacıları, 7 ila 9 saat arasında ve bölünmeden derin bir uykunun çok yararlı olduğunu belirtmektedirler. İyi bir uyku bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, uyku eksikliği ise bağışıklık sistemi hücrelerinin düzgün işlev görmesine engel olabilir” uyarılarında bulundu.

SİGARA İÇMEYİN, ALKOLDEN UZAK DURUN
Özellikle soğuk kış akşamlarında abartıya kaçan alkol bedeninizi yorar, hücrelerin kendilerini yenilemesini güçleştirir. Sigara içmek ve hatta soğuk günlerde pasif sigara içiciliğine maruz kalmak, başta akciğer hastalıkları olmak üzere kalp damar sistemi hastalıkları ve bazı kanserlere yol açabilir. Her iki durumda da bağışıklık sistemi sizi savunmak bir yana kendisine bile yardım edemez hale gelebilir. Bu yüzden sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak sağlığınızı koruma adına atmanız gereken önemli adımlardan biridir.

HAVUÇ, MAYDANOZ, BROKOLİ, FINDIK, CEVİZ VE BADEM TÜKETİN
Beslenmemizde temel besin maddesi olan proteinler yerine yüksek kalori içeren karbonhidrat ve yağlara yönelmeyin. Soğuk kış günlerinde karamsarlığın getirdiği şekerli gıdalar tüketme isteğini bastırarak, taze sebze ve meyvelerden zengin bir diyete yönelmek mantıklı olacaktır.
Havuç, maydanoz ve brokoli gibi sebzeler antioksidan etkileri olan A ve C vitaminlerini bol miktarda içerirler. Taze sıkılmış meyve suları da özellikle C vitamini açısından zengindirler. Yeşil yapraklı bitkiler, fındık, ceviz ve badem hem E hem de A vitamini içerirler ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Ara öğünlerde alınacak az yağlı ve meyveli yoğurtlar, kuru meyveler ve kuru meyveli tahıllı ürünler hem tokluk hissi verir hem de mikrobesin ihtiyacımızın büyük kısmını karşılar.

D VİTAMİNİ VE OMEGA3 ALMAYI İHMAL ETMEYİN
Kış günlerinde güneşi görmek pek mümkün olmayınca ülkemiz gibi ülkelerde D vitamini açığı da artar. Oysa D vitamini hem kalsiyum emilimi için önemlidir, hem de tiroid hastalığı, şeker hastalığı gibi çok önemli hastalıklara karşı vücudu koruyucu etkisi kanıtlanmış bir maddedir. Kışın yeterince balık tüketmek, süt ve süt ürünlerine diyetimizde yer vermek D vitamini ihtiyacımızı karşıladığı gibi kalp damar sağlığımız açısından çok önemli bir başka maddeyi, omega 3’ü de temin eder.

HAVALAR SOĞUDU DİYE SU İÇMEKTEN VAZGEÇMEYİN
Bu arada kışın havalar soğudu diye su içme isteğiniz kırılmasın! Yazın terlemeyle kaybedilen sıvı kadar bir değişiklik dışında günlük su ihtiyacımız kışın değişmez, günde ortalama sekiz bardak su içilerek sıvı gereksinimimizin karşılanması gerekir.

SIK SIK ELLERİNİZİ SABUNLA YIKAYIN
Kış aylarında sık rastlanılan bulaşıcı hastalıklardan korunmanın ve bağışıklık sistemimize destek olmanın en önemli adımlarından birinin de sık sık sabunlu suyla ve en az bir dakika süreyle ovuşturarak ellerimizi yıkamak olduğunu unutmayın!

STRESİ KONTROL ALTINDA TUTMAYA ÇALIŞIN
Fiziksel stres bir dereceye kadar vücudu koruyucu mekanizmaları devreye sokarken, psikolojik ya da duygusal stres ise tam tersine beyaz kan hücrelerinin sayısı ve işlevleri üzerine olumsuz etki ederek bağışıklık sisteminin savunma görevini zayıflatır. Başarılı stres yönetimi, hayatınızdaki pek çok olumsuz değişikliği ve bunların bünyenizde ortaya çıkardığı kötü etkileri siler, bağışıklık sisteminizin zarar görmesini engelleyerek sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Kronik stres, yalnızlık, sosyal aktivitelerden uzak kalma gibi durumlar hayatınızın kontrolünü kaybetmişsiniz hissi verebilir. Böyle durumlarda iyimser tavırlar, gevşeme ve nefes egzersizleri, sosyal ve arkadaş grupları içinde bulunmak da yararlı katkılar sağlar.
*Basın bültenidir.

4 yorum:

  1. hepsine özen göstermeye çalışıyorum ama bazıları çok zor .-(((

    YanıtlaSil
  2. 2. madde haricinde eksiğim yok tabii hepsi tam olsa insan çok daha sağlıklı ve zinde olur :) Çok güzel bir paylaşım, teşekkürler!

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...