12 Kasım 2015 Perşembe

Diyet ve spor yaptığınız halde zayıflayamıyor musunuz?

Zayıflama sadece beslenme ve spor yapmayla ilgili olmadığı gibi, hormonların yanı sıra kanda bulunan vitamin ve minerallerin de zayıflama üzerinde oldukça etkisi bulunmaktadır. Diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen kilo verememe ya da çok yavaş verme durumunda mutlaka bir dâhiliye uzmanına başvurulması gerekir.

İşte zayıflamanıza engel olabilecek bariyerler;

Yavaş çalışan tiroid hormonu zayıflamayı imkânsız hale getirebilir!
Tiroid hormonu hayatımızı yöneten ana hormonların başında geliyor. Tiroid hormonunun yavaş çalışmaya başlaması ve TSH değerinin yükselmesiyle ortaya çıkan hipotiroid hastalığı zayıflamaya engel olan bariyerlerin başında yer alıyor. Teşhis ve tedavisi yapılana kadar kilo vermeyi yavaşlatan hipotiroid hastalığı, kimi durumlarda zayıflamayı imkânsız hale getirebiliyor. Bağışıklık sisteminin tiroid hormonlarına saldırmasıyla oluşan haşimato isimli oto-immün hastalığı da kilo vermeyi zorlaştırmakta ve yavaşlatmaktadır.

Stresle alarm veren vücut kilo kaybını durduruyor!
Vücudun stres hormonu olarak bilinen kortizol, gereğinden fazla salgılandığında alarma geçen vücut yapılan diyete rağmen kilo kaybını durdurabiliyor. Kan seviyelerinin sabah saatlerinde ölçülmesi ile yüksekliği tespit edilen kortizol hormonu, mutlaka doktor kontrolünde araştırılması gereken bir durumdur.

İnsülin direnciyle vücut kilo vermeye de direniyor
Toplumumuzda sıkça rastlanan ve kilo verme hızını ciddi oranda olumsuz etkileyen insülin direnci, vücutta insülinin salgılandığı fakat etkisini yitirdiği için metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Günümüz toplumunda insülin direncinin bu denli sık görülmesinin en temel nedeni hareketsizliktir. Fiziksel aktivitenizi artırmanız insülin duyarlılığınızı da artıracaktır.

İnsülin hormonu sorunlarında hesaplanmayan karbonhidrat şişmanlatıyor!
İnsülin hormonunun vücutta salgılanamaması durumunda ortaya çıkan Tip-1 diyabet hastalığında hastalar ihtiyaçları olan insülin hormonunu dışarıdan enjeksiyon uygulamasıyla almaktadır. Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta kan şekeri dengesini sağlamak için insülin yapılırken, hastanın günlük olarak alacağı karbonhidrat miktarının iyi hesaplanmasıdır. İyi hesaplanamayan günlük karbonhidrat alımı hastaya hızlı kilo alımı olarak geri dönmektedir.

Prolaktin yüksekliği de kilo vermenize engel olabilir
En temel görevi kadınlarda süt salgısı olan prolaktin, çeşitli nedenlerle yükselebilir. Prolaktin yüksekliğinin en bilinen belirtisi olan memelerden süt gelmesi her hastada görülmeyebilir. Bu nedenle eğer diyete rağmen kilo veremiyorsanız mutlaka göz önünde bulundurmanız ve doktor kontrolünde gerekli tahlilleri yaptırmanız gereken bir hormondur.

Düşen demir seviyesi metabolizma hızını etkiliyor
Demirin vücutta depolanmış hali olan ferritin seviyesinin düşmesi de kilo vermeyi zorlaştıran etkenlerin arasında yer almaktadır. Vücuda oksijen taşıyan demir mineralindeki düşüş vücuda taşınan etkin oksijenle birlikte metabolizma hızını ve yağ yakımını yakından etkilemektedir.

D vitamini yetersizliği kilo aldırıyor!
Yapılan son bilimsel araştırmalar, toplumumuzda en yaygın sağlık sorunlarından biri olan D vitamini yetersizliğinin de kilo almaya sebep olduğunu ortaya koymuştur.
*Basın bültenidir.

6 yorum:

  1. Çok faydalı bir paylaşım.. Kesinlikle herkes okumalı..

    YanıtlaSil
  2. kg verme diyet yapanlarda dönem dönem durabiliyor sanırım o arada bi kan testi yaptırığ degerlere baktırmakta fayda var.Bilgiler icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. ah o insülin direnci yok muu her şeyin baş sorumlusu o işte :-(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onun için ilaç var. Tok karına içiyorsun. Hatta sosyetikler kilo vermek için içiyor :))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...